Meniu

2014 m. gruodžio 16 d., antradienis

Pynėm advento vainiką

                      Gruodis – ramybės ir švenčių mėnuo. Tai metas, kai mes grožimės balta mozaika pasidabinusiais medžiais, baltu puriu sniego patalu užsiklojusia žemele. Šis nuostabus laikas pasikeitimus atneša ne tik į gamtą, bet ir į žmonių sielas. Juk tai  ypatingas advento laikotarpis, kupinas paslaptingumo, vilties ir šviesos. O ramybės bei šviesos laiką atspindi advento vainikas, kuris iki šiol labai populiarus daugelyje šalių.
                       Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos skaitykloje vyko jau tradiciniu tapęs  Lazdijų rajono mokyklų bibliotekininkų metodinio būrelio  renginys „Sušilkime gerumu“. Tą dieną mes ir susirinkome pamąstyti ir iš naujo suvokti, ką mums reiškia adventas, kokia jo simbolių prasmė? Jausdamos viena kitos petį bei šilumą, iš pušies šakelių pynėme advento vainiką. Išspinduliuoti savo širdžių gerumą mums padėjo tikybos mokytoja Daiva Česnulevičienė.

                      Ji pasakojo, „kokia nuostabi atgaiva žmonijai yra besisukančio ratu laiko žymėjimas. Žinoma, minutės ir valandos nenumaldomai juda pirmyn ir niekada – atgal. Tačiau metų cikliškumas be galo viltingas. Mes galime pradėti iš naujo, priimti sprendimus, tikėti, kad meilė vėl klestės. Krikščionių bažnyčioje Jėzaus žinia sutalpinama vienerių metų cikle, švenčiant vieną Jo šlovę po kitos: atėjimą ir tarnystę, mirtį, prisikėlimą ir būsimą atėjimą. Liturginiai metai prasideda adventu. Taip, Jėzus buvo atėjęs ir vėl ateis“.
                      Po šiltų ir prasmingų mokytojos Daivos Česnulevičienės žodžių, tarsi viena šeima susėdome ratu, viduryje pastatėme ir uždegėme žvakę. Tyloje su didele meile ir džiaugsmu visos žiūrėjome į žvakės skleidžiamą šviesą.
Sako, reikia uždegti žvakes
Ir po vieną
Sudeginti reikia,
Kol ateis valanda,
Atsinešus sudegintą laiką,
Kada žemė liepsnos
Lyg žvaigždė
Danguje pažadėta
Virš juodos vienumos...
Reikia degint žvakes
Kaip likimo tekėjimą lėtą,
Kol neliks nė vienos, -
Tik dangus virš galvos
Vainikuotas.
Užsidekim žvakes-
Jei laukimas ateinančio duotas.
               Autorius nežinomas        
 




                      Adventas – yra metas ruošti kelius: atnaujinti senuosius, taisyti apleistus, nutiesti naujus. Keliai, kuriais vargu ar eita, keliai nuo žmogaus pas žmogų, nuo vyro pas žmoną, tėvų pas vaikus, vaikų pas tėvus ir t. t. Tai Dievo kelias.
                      Neįprasta ir nuostabu, kad  kiekviena savo rankoje laikėme uždegtas žvakeles kaip gerumo, meilės ir laukimo simbolį. O jų liepsnelės šildė mūsų širdis.
                      Žiemą gamtoje visi medžiai tarsi apmiršta, sušąla, bet yra tokių, kurie nepasiduoda mirčiai ir žiemos šalčiui. Jie žaliuoja visą žiemą. Bendraudami su medžiais žmonės pasijunta dvasiškai stipresni bei gyvybiškesni.
                      Todėl nuoširdumą, užuojautą, tyras mintis  ir kitus gražiausius jausmus, bibliotekininkės išsakė puošdamos vainiką pušies šakelėmis.
                      Didžiausią ir reikšmingiausią adventinio vainiko dalį sudarė bibliotekininkių susikibimas rankomis, kur  mes stengėmės pasidalinti viena kitos rankų šiluma ir savo širdyse įžiebti šviesą, kuri padėtų mums nepasiklysti tamsoje ir laimingai sulaukti šv. Kalėdų.
                      Toliau savo vainiką puošėme miško kankorėžiais. „Miške jie buvo užsidarę, o šilumoje išsiskleidė. Šilumos dėka atsiranda viskas: pumpurai – žiedai – gėlės. Šiluma  - tai meilė. Ji atidaro žmonių širdis“, - pasakojo mokytoja.
                      Obuoliai mums primena Ievos ir Adomo istoriją. Tad mes, prisimindamos Ievą ir Adomą, padėjome po obuolį, kaip simbolį. Advento vainiką papuošėme ir spindinčiais žaisliukais.
                      Už šį renginį esame dėkingos mokytojai Daiva Česnulevičienei, kuri padėjo mums pajusti rimties, dvasinio apsivalymo, susikaupimo ir laukimo laiką. Sušilome visos kartu gerumu.
                      Renginys baigėsi įvairiomis bibliotekininkių išsakytomis mintimis apie savo bibliotekas, pamąstymais, gerosios patirties sklaida. Tiesiog visos gražiai pabendravome bei jaukiai pabuvome.
                                                                                      Daiva Mikalauskienė
                                           Lazdijų rajono mokyklų bibliotekininkių metodinio būrelio pirmininkė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą