Meniu

2014 m. balandžio 4 d., penktadienis

Pasaulinė knygos ir autorių teisių diena

Kasmet balandžio 23-iąją UNESCO kviečia minėti Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną. Tai vienas iš būdų, kuriuo siekiama skatinti skaitymą, leidybą bei intelektinės nuosavybės (autorių teisių) apsaugą.
Balandžio 23-ioji – tai simboliška ir prasminga data visai pasaulio literatūrai. 1616 m. balandžio 23-iąją mirė trys literatūros šedevrų meistrai: Migelis de Servantesas, Viljamas Šekspyras ir Inca Garcilaso de la Vega. Balandžio 23-ią gimė Morisas Driuonas, Vladimiras Nabokovas, kiti nusipelnę rašytojai. Idėja minėti šią dieną gimė Katalonijoje (Ispanija), kur nuo senų laikų gyvuoja tradicija dovanoti rožę pirkėjui, įsigijusiam knygą. UNESCO kviečia visus, ypač jaunus žmones, atrasti ar atgaivinti skaitymo malonumą, pagerbti rašytojus, kurie prisidėjo prie žmonijos socialinio ir kultūrinio progreso. Ši diena mums primena apie skaitymo kultūrą ir tradiciją, raštingumą, pažinimą, pagarbą knygai, kūrėjui, autoriui, kultūrų įvairovę ir dialogą, neišsemiamą civilizacijos, kultūros lobyną. Lietuvoje būtent balandžio 23 d. skelbiama Nacionalinės bibliotekų savaitės pradžia. Įsijunkime į ją prasmingais renginiais. Šių metų nacionalinės bibliotekų savaitės tema "Biblioteka – vienas pasaulis, daug istorijų..." 

„Aš nueinu į savo biblioteką, ir visa istorija atsiveria prieš mano akis“     Alexander Smith
Kiekvienas biblioteką atranda savaip. Bibliotekoje atsiveria knygų, žinių, informacijos ir kultūros pasaulis,  sukurtas skirtingų pažiūrų, tautybių, lyčių ir išsilavinimo žmonių. Biblioteka įkvepia bendrauti, ieškoti, kurti. Biblioteka – daugiafunkcinė erdvė, kur saugomos senos ir kuriamos naujos istorijos, kur mezgasi pažintys, kur formuojasi įpročiai skaityti ir mokytis visą gyvenimą, kur visiems sukuriamos galimybės sužinoti, sugalvoti, keistis ir keisti.
Lietuvos bibliotekininkų draugija 2014 metų balandžio 23-29  dienomis skelbia 14-ąją Nacionalinę bibliotekų savaitę „Biblioteka – vienas pasaulis, daug istorijų“, nes biblioteka - tai vieta, kur kiekvienas gali kurti savo istoriją, pilną naujų žinių, idėjų, kūrybos ir bendravimo.
Nacionalinė bibliotekų savaitė prasidės  balandžio 23-iąją, UNESCO minimą Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną. 2014-ieji paskelbti literatūros klasiko K. Donelaičio metais. Minėdami juos, balandžio 23 d., 12 valandą į šalies miestų ir miestelių bibliotekas pakviesime skaityti šio rašytojo, lietuvių literatūros pradininko kūrinių. Valanda su K. Donelaičiu – skaitant, klausantis, prisimenant, mėgaujantis jo kūrybos unikaliu skambesiu vėl apjungs mus.
Nacionalinės bibliotekų savaitės metu, balandžio 23-29 dienomis Lietuvos bibliotekose vyks renginiai, kurie glaudžiai siejasi su asmenybės ugdymu, skaitymo įpročių šeimoje formavimu,  kūrybiškumo skatinimu. Kiekviena Nacionalinės savaitės diena bus praleista skirtingai,  atrandant ir išnaudojant vis kitas bibliotekų galimybes.
Laikas klasikai – skaitysime K. Donelaičio kūrybą. Bibliotekose vyks ir kiti renginiai, raginantys atrasti ar atgaivinti klasikos skaitymo malonumą, dalyvauti susitikimuose su rašytojais, literatūros tyrinėtojais.
Laikas šeimai – kviesime tėvelius su vaikučiais dieną praleisti bibliotekoje: kartu žaisti, vartyti,  skaityti knygas, atrasti bendravimo džiaugsmą, knygų išmintį bei naudą.
Laikas jaunimui – kviesime jaunimą pabendrauti, padiskutuoti, pasidalinti mintimis apie ateities bibliotekas. Kokios jos būtų? Išmanios, mobilios, virtualios..? Šią dieną vyks įvairios jaunimo pamėgtos akcijos, iniciatyvos (flash mob‘ai, kūrybinės dirbtuvės bibliotekoje).                   
Laikas bibliotekininkams –jį skirsime pokalbiams apie bibliotekininko profesiją, geriausių šalies bibliotekininkų, išradingiausiai dirbančių LBD skyrių apdovanojimams.
Laikas tau mielas bičiuli - bibliotekos kvies į renginius visų amžiaus grupių savo nuolatinius lankytojus bendrauti, dalintis įspūdžiais apie perskaitytas knygas, aplankyti parodas, susipažinti su inovatyviomis bibliotekų paslaugomis.

UNESCO siūlo keletą patarimų, kaip kiekvienam asmeniškai pasitikti šią dieną. Štai keletas iš jų:Pasidalinkite įspūdžiais apie perskaitytos knygos autorių ir pasiūlykite knygą kitiems!
Palikite knygą parke ar visuomeninio transporto priemonėje su rašteliu: „Laimingos knygos ir autorių teisių dienos!“
Niekada neišmeskite knygų:
·         Atiduokite ar padovanokite savo senas knygas mokykloms, bibliotekoms, vietinėms bendruomenėms!
·         Atraskite galimybę nusiųsti aktualių knygų šalims, kurios patiria sunkumų!
Ugdykite save patys, gilinkite žinias ir pagarbą autorių teisėms – tai užtikrina žinių sklaidą bei atlygina už kūrėjų bei leidėjų darbą!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą