Meniu

2014 m. gegužės 19 d., pirmadienis

PROGRAMA VINCUI KUDIRKAI ,,V.KUDIRKA-ŽMOGAUS MISTERIJA“

 ,,VARPUI” - 125 ir  ,,V. KUDIRKA-ŽMOGAUS MISTERIJA“
2014 metais minime literatūros, politikos ir mokslo dvimėnesinio laikraščio „Varpas“  125 – ąsias metines. „Varpo“ iniciatoriai buvo 1888 m. Varšuvoje įsteigtos Lietuvos draugijos nariai ir Vincas Kudirka. ,,Varpas“ ėjo  nuo 1889 m. sausio mėn. iki 1906 m. Tilžėje ir Ragainėje.
2014 metais minime dr. Vinco Kudirkos  115 – ąsias mirties metines ( mirė 1899 m. lapkričio 16 d. Naumiestyje)
2013 metų gruodžio 31  minėjome V. Kudirkos 155-ąsias gimimo metines. Ir Tautinės giesmės sukūrimo 115 – ąsias metines.
Programoje ,,V.Kudirka – žmogaus misterija“,
Remiantis V. Kudirkos kūriniais, prisiminimais, laiškais, autobiografinėmis žiniomis kuriamas  dr. V. Kudirkos portretas- šiuolaikiškas, gyvybingas. Keliaujama rašytojo gyvenimo ir kūrybos keliu.
Prof. Vyt. Kubilius, išklausęs šią programą, pasveikino su sėkme ir pasakė, kad įtikinamesnės šiuolaikiniam žmogui V. Kudirkos asmenybės ir jo kūrybos interpretacijos nėra girdėjęs...

Programos metu būtų pristatoma  ir bibliotekai padovanojama kompaktinė plokštelė ,,V.Kudirka – žmogaus misterija“, sukurta remiantis programos literatūriniu scenarijumi, įtraukiant visus išlikusius V.Kudirkos instrumentinius kūrinius.
Kompaktinės plokštelės įrašo dalyviai: aktorė V. Kochanskytė, styginių kvartetas " Musica Libera", dainininkas L. Mikalauskas, pianistės Inga Maknavičienė, V. Unguraitytė.
Šios kompaktinės plokštelės išleidimas  ypač  aktualus ir savalaikis veiksmas šiuo metu, kada globalizacijos procesai negailestingai naikina tautiškumą, tapatumą, kiekvienos tautos identiteto unikalumą.
 Programa ,,Dr. V.Kudirka – žmogaus misterija“ trunka 1.10 val. (pilna vienos dalies programa).
Pristatant šią programą, į ją galima įtraukti profesionalą pianistą (ir smuikininką), kuris atliktų visus aštuonis V. Kudirkos instrumentinius kūrinius.
Programa gali būti adaptuojama vyresnių klasių mokiniams ir trunka 45 min. Moksleiviai arba muzikos mokytojai gali įsijungti į šią pamoką, atlikdami V.Kudirkos instrumentinius kūrinius (aktorė turi natas).
Programa tinka Sausio 13, Vasario 16, Kovo 11, Mokytojo dienai, kt. valstybinėms šventėms...  Ir ne tik...

Scenarijaus  autorė –
Virginija Kochanskytė, aktorė, renginių režisierė, Klaipėdos universiteto scenos kalbos dėstytoja. El.p.: v.kochanskyte@gmail.com
Mob.t.: +370 682 22543.


1 komentaras:

  1. Mes šiemet buvome pasikvietę aktorę su programa vyresniųjų klasių mokiniams. Tikrai labai patiko. O ir CD su programos įrašu mums buvo padovanoti. Jei tik mokykla turi šiek tiek lėšų geram ir įsimintinam renginiui - verta pasikviesti. Jau vien Lietuvos tilto atsiminimų ištraukos ko vertos :) Ir Kudirka pristatomas labai žmogiškai, jaunatviškai gyvai.

    AtsakytiPanaikinti