Meniu

2014 m. kovo 4 d., antradienis

Vėl keliamos mokyklų bibliotekininkų problemos

2014 m. vasario 26 dieną Lietuvos savivaldybių asociacijoje vyko LSA Švietimo ir kultūros komiteto posėdis, kuriame diskutuota projekto „Lyderių laikas 2“ tęstinumo 2014-2020 m., mokyklų bibliotekų veiklos teisinio reglamentavimo bei savivaldybių administracijų švietimo padalinių funkcijų klausimais.
Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacijos pirmininkė Rima Noreikienė komiteto narius supažindino su problema su kuria susiduria mokyklų bibliotekininkai. Mokyklų bibliotekų veikla reglamentuojama Švietimo ir mokslo ministerijos bei Kultūros ministerijos teisės aktais. Bibliotekininkui, kaip kultūros darbuotojui, atlyginimo koeficientus nustato Kultūros ministerija, tačiau lėšos tam skiriamos iš Mokinio krepšelio. MB ataskaitas teikia Nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, bet ši neorganizuoja, nei mokyklų bibliotekininkų mokymų, nei teikia metodinės pagalbos. Dėl mokyklos bibliotekininko statuso dviprasmiškumo dažnai kyla nesusipratimų, bei neišnaudojamos šių specialistų potencinės galimybės.


Komitetas nutarė prašyti Kultūros ministerijos bei Švietimo ir mokslo ministerijos sudaryti tarpžinybinę darbo grupę, įtraukiant suinteresuotas puses, kad būtų peržiūrėti ir patobulinti teisės aktai reglamentuojantys mokyklų bibliotekų veiklą bei statusą. Taip pat siūlyti mokyklų bibliotekininko, nuolat dirbančio su vaikais, vykdančio ne tik kultūrinę, informacinę, edukacinę, bet ir ugdomąją, profesinio informavimo veiklą, pareigybę priskirti prie pareigybių, kurias atliekant darbas yra laikomas pedagoginiu. Komiteto nuomone mokyklos bibliotekininkui turi būti sudarytos sąlygos atestuotis, kas skatintų jo norą kelti kvalifikaciją ir nuolat tobulėti.
Plačiau galite paskaityti Lietuvos savivaldybių asociacijų 
http://www.lsa.lt/lt/naujienos/lsa-naujienos/585-lsa-svietimo-ir-kulturos-komiteto-posedis  arba ŠMM   http://www.lyderiulaikas.smm.lt/lt/renginiai/rengini-mediaga/2750-lsa-vietimo-ir-kultros-komiteto-nariai-pritar-projekto-lyderi-laikas-2-tstinumui-2014-2020-m
interneto svetainėse.

7 komentarai:

  1. MAN ATRODO, KAD KASAME DUOBĘ SAU SAVO RANKOMIS su reikalavimais tapti pedagoginiais darbuotojais. Atlyginimas bus minimalus (kaip mokytojui be jokio pedagoginio vardo). Tas trečdalis iš mūsų, kurios neturi pedagoginio išsilavinimo, klos tūkstančius iš savo kišenės, kad gauti "popierių" įrodantį jų pedagoginį išsilavinimą, gaiš laiką, drebės dėl atestacijų ir gaus greičiausiai mažiau nei dabar. Priskiriant mus ŠMM pavaldumui, padarant pedagoginiais darbuotojais ar nepadarant, tapsime neaiškaus statuso pareigybės turėtojais (kažkokiais informacijos vadybininkais). Nebūsim bibliotekininkais - mūsų negins LR Bibliotekų įstatymas, teigiantis, kad kiekviena bendrojo lavinimo mokykla privalo turėti biblioteką. Kad mums darbo vietą šitaip gintų Švietimo įstatymas - daugiau negu naivu. Greičiausiai bus "neaiškios kilmės" specialistai perduodami Direktorių pavaldumui, o šie, mažėjant mokinių skaičiui, pirmiausia "sutaupys" naikindami tokius "neaiškius" etatus. Dar neaišku ar pailgės atostogos iki 56 d., bet jeigu ir taip ar galutiniam rezultate nebus tai Pyro pergalė? Gal pradėkite mąstyti galva ir nesinerkite kilpos sau ant kaklo?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pilnai pritariu komentatoriaus nuomonei. Šis klausimas keliamas jau ne pirmą kartą. Vis daugiau mokyklų bibliotekininkais dirba mokytojų, todėl ir iniciatyvos kyla būtent iš jų, matant, kaip kolegos ilgai atostogauja vasarą. Prarasim daugiau, negu turim, nors ir esam bibliotekininkės pagal išsilavinimą. Suderinti visų interesus tikrai sunku.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Bet kokiu atveju jei ir būtu atlyginimas minimalus pedagogo, o tai yra 18 valandų, jis butu didesnis nei dabar mokamas pagal KM nustatytas žirkles. Kiek bendrauju su kolegėm, tai nesu girdėjusi, kad dirbdama etatu mokyklos bibliotekoje gautų apie 1700 Lt. Jei klystų, labai atsiprašau.Tai pirma, antra kaip bebūtų gaila, bibliotekininkų yra žymiai mažiau nei pedagogų ir pasiekti kažką vieniem daug mažiau šansų, nei būnant priskirtiems prie pedagogų, jei atlyginimai kiltų pedagogams, kiltų ir bibliotekininkams. Žinant kad pedagogai moka ir gali išsireikalauti, tai visai realu.Trečia, dėl pavaldumo, jei esi bibliotekininkas priskirtas prie pedagogų, o žinant, kad visi pedagogai yra pavaldūs pavaduotojui ugdymui, arba skyrių vedėjams, tai kodėl jis turi būti pavaldus direktoriui???

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ŠMM pavaldumui priklauso tik kiek mažiau nei pusė VISŲ šalies bibliotekų. Tai negi ir jų darbuotojai pareikš norus pedagoginiais darbuotojais tapti. Visų šių švietimo įstaigų bibliotekininkai apmokami iš ŠMM lėšų, o darbo (kultūros srityje) dokumentus rengia Kultūros ministerija. Ir šiuo atžvilgiu mes visai ne unikalioj ar išskirtinėj padėty. Bet kolegijų, profesinių, mokymo centrų bibliotekininkai vandens nedrumsčia. Su savo nepagrįstais reikalavimais, panašu, prisišauksim bėdos

      Panaikinti
  5. IRgi manau,kad bus geriau,bus dar daugiau problemų,b-kas kaip buvo taip ir liks po mokytojų, ir statusu, ir atlyginimu.
    daug metų dirbu ,nebijau to pasakyti.Jei yra b-kių norinčiais tapti mokytojais, kas neleidžia...
    Neabejoju, kad nebūsim tolygūs ,įsitikinsit- bus mažiausias atlyginimas ir dar labiau apkarpyti etatai,dabar jau mažinama vien dėl to ,kad mokytojams mažėja krūviai...Pagalvokim ,nemanau,kad bus geriau.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mielosios, dirbkime išradingai, stenkimės visus darbus atlikti gerai,dalyvaukime mokyklos gyvenime, sutarkime su mokiniais, mokytojais ir administracija, būkime mokyklos siela. Dabar viskas priklauso tik nuo mokyklos vadovo, jeigu atitiksite jo norimus kriterijus, dirbsite gerai gausite pakankamai gerą atlyginimą, tai reikia užsitarnauti. Dirbu bibliotekoje gerokai virš trisdešimt metų ir kiek prisimenu vis tos pačios problemos dėl atlyginimų, etatų. Nenusiminkite. Sėkmės darbuose, asmeninės laimės......

    AtsakytiPanaikinti