Meniu

2014 m. sausio 29 d., trečiadienis



Bandymas įbristi į FANTASY literatūros vandenyną


                               Nuotraukoje vertėja, susitikimo viešnia Rūta Steponavičiūtė.

Knygynų lentynas užplūdus fantasy žanro knygoms, iškilo klausimas, kaip susigaudyti šioje gausoje, kaip išsirinkti geriausias. Ši problema labai aktuali ir  bibliotekininkams, kurie turi žinoti, ką patarti tokios literatūros skaitytojams.
Panevėžio miesto mokyklų bibliotekininkai rinkosi į „Žemynos“ progimnazijos skaityklą pasikalbėti apie fantasy literatūrą. Popietėje dalyvavo šio literatūros žanro žinovė, asociacijos „VKF DORADO“ narė, vertėja Rūta Steponavičiūtė.
Fantasy žanro populiarumas ir skaitomumas jos mėgėjus skatina burtis  į įvairius klubus, todėl viešnia supažindino su fantastų judėjimu Lietuvoje,  pristatė seniausią  iš tokių klubų“ DORADO“, papasakojo ,ką veikia, rašo ir leidžia šio klubo nariai.
Fantasy žanro literatūra turi daug atmainų. Viešnia supažindino su jomis, o plačiau aptarė tik keletą: istorinę, vaiduoklių, magiškų nuotykių, mokslinę, romantinę, herojinę. Pristatė tai atmainai būdingus autorius ir kūrinius, o svarbiausia-  pabandė juos priskirti konkrečiai skaitytojų  amžiaus grupei. Būtent tai ir yra labai svarbu bibliotekininkui, padedančiam išsirinkti knygas ir vadovaujančiam vaikų skaitymui, nes riba tarp suaugusiems, paaugliams ir vaikams skirtų knygų yra labai sunkiai apčiuopiama.
Renginio pradžioje viešnia prasitarė, kad taip ir neišaugo iš fantastinės literatūros ( nes būtent šio žanro knygas ir verčia į lietuvių kalbą), todėl buvo labai miela ir šilta, kai kelios dalyvės taip pat prisipažino „prisijaukinusios“ šią literatūrą.
Visiems fantasy literatūros skaitytojams ir gerbėjams galima palinkėti tokių „neišaugusių“ skaitymo vadovių, padedančių pamilti magijos, mistikos, nuotykių pasaulį, kuriame puoselėjamos pagrindinės moralės normos ir vertybės.                                                                                                            

Neringa     Juknevičienė                                Panevėžio „Žemynos“ progimnazijos bibliotekos vedėja

                   
                                    

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą